onsdag, august 09, 2006

Hva er antisemittisme?

Det har vært mye debatt om Gaarders kronikk og hvorvidt denne var antisemittisk eller ikke. Enkelte har hevdet at med en gang man kritiserer Israel blir man stemplet som antisemitt. Dette er selvsagt tøv. Veldig mange har kritisert Israel veldig hardt, f.eks. Lars Gule og flere blogger i den norske bloggosfæren , uten at noen så vidt jeg vet har beskyldt dem for antisemittisme. Men når det gjelder Gaarder kom altså denne kritikken. Og da kan det være greit å definere den typen kritikken som er uheldig og grenser til anti-semittisme i effekt, om ikke nødvendigvis i intensjon.

Sammenligninger melllom Israel og Nazi-Tyskland

Enkelte har sammenlignet Israel med Nazi-Tyskland. Jeg mener dette er antisemittisk fordi det for det første er historieløst. 50 Millioner døde i andre verdenskrig hvorav 6-7 millioner jøder. Man kan mene hva man vil om Israel, men de har ikke gjort seg skyldig i folkemord. For det andre er dette en kritikk som er beregnet på å såre jøder for det israelerne gjør. Man kan gjerne kritisere og fornærme Israel hvis man vil, men da må man kritisere israelerne som israelere og ikke som jøder. Noe som bringer meg til den andre typen kritikk som ofte er antisemittisk.

Å blande sammen Israel og jødedommen
Riktignok er Israel en jødisk stat men så er Norge også en kristen stat og man kritiserer da ikke kristendommen og de kristne for tvangsintegrering av samene. Det er her Gaarder feilet. Når han snakker om "morsomme steintavler", tanken om jødene som Guds utvalgte folk (noe som forøvrig ikke betyr herrefolk) og setter opp "to tusen år" med humanisme mot det jødene gjør nå så gjør han narr av jødedommen som religion og setter opp en motsetning mot denne og kristen humanisme. En idéhistoriker som Gaarder burde faktisk vite bedre enn det.

Dette er de to typene kritikk av Israel som jeg vil karakterisere som antisemittisk. Jeg er selvfølgelig åpen for innspill og kritikk. Og forøvrig må folk få lov til å kritisere Israel så mye de vil.

4 Comments:

Blogger Jarle Petterson said...

Kritikk av et annen lands regjering -- gjerne ved hjelp av sammeligninger, dersom de, som i dette tilfellet, er passende -- må, kan og skal aldri forveksles med antipati overfor det folk som er kommet i skade for å velge den. Norske politikere sammenlignes stadig vekk også med fenomener og historiske personer de gjerne skulle ha sluppet, uten at det dermed rammer de som har valgt dem.

Nå må folk snart lære seg å holde respektive tunger i rett munn.

12:50 p.m.  
Blogger Betrakteren said...

Problemet her at de ikke er passende. Hvor er de israelske gasskamrene? De israelske Einsatzgruppen? De israelske teppebombingene? Har man så mye som åpnet en historiebok om andre verdenskrig bør man vite hvorfor denne sammenligningen ikke er passende.

12:57 p.m.  
Anonymous Frode said...

Svar har kommet på det du sa!

7:41 p.m.  
Blogger Jarle Petterson said...

Jeg vet ikke hvor Frodes svar befinner seg, men du finner mitt her (forumpost #2).

5:27 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home