mandag, juli 31, 2006

Moralsk Aritmetikk

Folk har gjerne en forståelig tendens til å ha mer sympati med de svake enn de sterke. Det er egentlig noe som er veldig beundringsverdig og som bør oppmuntres. De svake blir ofte utnyttet av de sterke og det kan derfor være et utslag av nestekjærlighet å ta de svakes parti.

Problemet er når man begynner å si at i en konflikt må de svake ha rett fordi de er svake. Tilsvarende må den sterke, på grunn av sin styrke, ta feil. Eksempelvis så hører man ofte at i Midt-Østen er det en kamp mellom en velsmurt, overmektig israelsk krigsmaskineri mot arabere med steiner og primitive raketter. Flere arabere enn israelere dør. Konklusjonen man da bør trekke, mener man, er at Israel er aggressoren og araberne ofre. Nå vil jeg være forsiktig, for som tidligere sagt støtter jeg ikke Israels krigføring i Libanon fordi den antagelig vil gjøre situasjonen verre enn den er. Men det er faktisk Hizbollah som er aggressoren i dette tilfellet, og ikke Israel. Det er Hizbollah som må ta på sine skuldre det moralske ansvaret i denne situasjon. Hvis David sparker Goliat på skinneleggen, er det ikke Goliat sin feil at David får bank etterpå. (Her antar vi at David har glemt slynga si lenge) Israel har faktisk rett til å forsvare seg, selv om det de gjør nå ikke virker spesielt klokt.

På samme måte kan man jo minne folk på at Israel faktisk trakk seg ut fra Gaza for ikke så lenge siden og tvang de jødiske bosetterne der til å flytte på seg. Dette ble da sett som et fremskritt, og et mulig skritt mot en løsning på Vestbredden. Når Gaza da blir brukt som base for Hamas -det palestinske regjeringspartiet! sine rakettangrep og kidnapping av israelere, er det ikke Israel som er aggressor og bærer det moralske ansvaret. Det er Hamas. De svakeste har ikke alltid rett.

2 Comments:

Anonymous Israel-venn said...

Helt enig der, du trekker frem et godt og helt elementært poeng. Ta en titt på siden min også da og se om det er noen artikler du finner interresante. Er like interresert i å få ris som ros. Er det noe du vil bruke der som inspirasjon til fremtidige innlegg eller noen du har lyst å linke til, så be my guest ;)

2:32 a.m.  
Blogger Betrakteren said...

Takk for det, jeg skal ta en titt jeg. :)

12:24 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home