mandag, juli 24, 2006

I Norge går også pakistanere i tog


Det er mye debatt i Norge om innvandring og eventuell mangel på integrering. Da kan man jo påpeke at Norge tross alt har gjort en mye bedre jobb enn f.eks Sverige og en del andre europeiske land. Det er flere grunner til dette.

Det er god økonomi i Norge og lav arbeidsledighet, også for innvandrere sett i forhold til andre land. Vi har også hatt en relativ restriktiv innvandringspolitikk så vi har ikke tatt inn så mange at vi har gettoer. Vi har ikke tatt mer enn vi kan svelge for å si det sånn.

Men det som gjør meg mest optimistisk på lang sikt er faktisk norsk nasjonalisme. Det vestlige landet som har lykkes best med innvandringen, USA, er også et land der skolebarn må avsi the pledge of allegiance hver morgen man ikke er redd for å vifte med flagget. Det er en inkluderende nasjonalisme som får innvandrerne til å føle seg amerikanske. Nå har vi riktignok ingen troskapsed i Norge, men vi har 17. mai og nå blir det (nesten) helt akseptert at 17. mai er en feiring der alle kan delta uansett opprinnelse. Vi har ennå et stykke å gå men det er grunn til optimisme. I så måte kunne det også være lurt å ta frem Eero Ollis forslag om seremoni for nye statsborgere på 17. mai.

Vi har allerede de økonomiske forutsetningene. En inkluderende nasjonalisme vil kunne fullføre verket og sørge for enda bedre integrering i fremtiden.

Oppdatering: Nå handler politikerne faktisk for en gangs skyld raskere enn jeg klarer å følge med. Hvis det gjøres riktig, kan dette bli riktig bra.

3 Comments:

Blogger Sexy Sadie said...

Nå er de vel nordmenn på linje med oss andre. ;)

2:46 p.m.  
Blogger Betrakteren said...

Joda, men "I Norge går også nordmenn med pakistansk bakgrunn i tog" funker ikke like bra som tittel :)

2:51 p.m.  
Blogger Sexy Sadie said...

Så det var bare for å provosere? ;)

3:08 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home